Selvom du som AMR skal fremme det sunde, trygge og sikre arbejdsmiljø, betyder det ikke, at det er dig, som skal sørge for alt det praktiske. Men det er din opgave sammen med arbejdslederen i arbejdsmiljøgruppen at være med til sikre et godt arbejdsmiljø og have fokus på at forebygge og udbedre arbejdsmiljøproblemer.
Hvilke opgaver har du som AMR?
Med de opgaver, som AMR har, er du et vigtigt bindeled mellem de ansatte og arbejdsmiljøudvalget.
Du skal blandt andet:
-
Arbejde aktivt for at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø.
-
Være undersøgende og nysgerrig i forhold til jeres arbejdsmiljø. Det gælder både det psykiske arbejdsmiljø (eksempelvis sygefravær og stress) og det fysiske arbejdsmiljø, som for eksempel kan handle om støj, temperatur, nyt udstyr, udluftning med mere.
-
Være med til at lave årlige arbejdsmiljødrøftelser.
-
Være med til at lave arbejdspladsvurderinger (APV).
-
Arbejde for, at de ansatte bliver inddraget og får indflydelse – og at få dem (og ledelsen) til at være opmærksomme på at fremme deres egen og andres sikkerhed og sundhed.
-
Samarbejde med tillidsrepræsentanten (TR), ledelsen og arbejdsmiljøorganisationen (AMO) om at skabe et godt samspil, så I sammen kan sørge for et sundt og sikkert arbejdsmiljø.
-
Være opdateret på, hvilke arbejdsmiljøforhold der er vigtige for kollegerne og ledelsen, og hvad der kan være af problemer – sammen med de andre i AMO.
Hvilke rettigheder har du som AMR?
Som AMR er du ligesom tillidsrepræsentanten (TR) særligt beskyttet mod at blive fyret. Som AMR må du heller ikke blive stillet ringere end dine kolleger på grund af de aktiviteter, der følger med hvervet som AMR.
Din arbejdsgiver skal sørge for, at du har den nødvendige tid til dit arbejde som AMR – og de skal dække dine udgifter og tab af indtægt. Det gælder både i forbindelse med din uddannelse til AMR og i forbindelse med, at du udfører AMR-arbejde.