Menu
I august 2024 blev i alt 12.927 elever optaget på grundforløb 1 (GF1) direkte efter 9. eller 10. klasse. Det viser Børne- og Undervisningsministeriets uddannelsesstatistik.
Tallet er en stigning på fire procent sammenlignet med august sidste år, og det skulle ifølge Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier være det største optag siden GF1 blev indført i 2015.
- Det er rigtig positivt, at udviklingen går i den rigtige retning i forhold til, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse, lyder reaktionen fra Uddannelsesforbundets formand, Hanne Pontoppidan.
Hun ser fremgangen som et klart signal til regeringen om, at det er vigtigt at huske muligheden for en direkte vej til erhvervsuddannelserne uden om EPX.
- At vi nu ser en rekord i antallet af elever, der starter på GF1 direkte efter grundskolen, understreger jo bare vigtigheden af, at unge, som er afklaret i forhold til deres valg af uddannelse, også i fremtiden skal have mulighed for at starte direkte på EUD. Det er helt afgørende.
Vil du vide mere om, hvilken betydning EPX får for dig? Så vær med, når vi den 4. december holder et online fyraftensmøde.
"Hvis reformplanerne om at nedlægge GF1 bliver en realitet, skal vi sørge for, at de afklarede og motiverede unge også i fremtiden kan starte direkte på EUD - og sikre, at de får tilbudt en erhvervsuddannelse med lige så høj kvalitet, som eleverne får i dag."
Hanne Pontoppidan henviser desuden til en ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) , som viser, at de 15-17-årige er den elevgruppe, der samlet set har det laveste frafald på erhvervsuddannelserne.
- Det er klar dokumentation for, at mange – trods deres unge alder – er ganske målrettede og motiverede for at gå den faglærte vej direkte efter grundskolen.
- Hvis reformplanerne om at nedlægge GF1 bliver en realitet, skal vi sørge for, at de afklarede og motiverede unge også i fremtiden kan starte direkte på EUD, uden at de på forhånd har en relation til en arbejdsgiver. Og vi skal sikre, at de får tilbudt en erhvervsuddannelse med lige så høj kvalitet, som eleverne får i dag, siger Hanne Pontoppidan.
Analysen fra DA viser, at blandt de 15-17-årige er 76 procent stadig i gang med uddannelsen efter et år, mens 59 procent har enten fuldført eller er fortsat i gang med deres uddannelse efter tre år.
Nogle elever foretager på dette tidspunkt af uddannelsen et omvalg (23,5 procent af de 15-17-årige), men det er kun 18 procent blandt den yngste elevgruppe, der er faldet fra efter tre år.
For de 18-24-årige og eleverne over 25 år er frafaldet henholdsvis 25 og 28 procent.