Nye regler for opfølgningssamtaler ved sygdom

I en opdatering af sygedagpengeloven den 1. januar 2025 er antallet af samtaler med længerevarende sygemeldte blevet ændret.

Nye regler i sygedagpengeloven betyder, at antallet af opfølgningssamtaler i jobcentrene sættes ned fra fire til en samtale for sygemeldte, hvor man forventer en raskmelding i løbet af 13 uger efter den første samtale i jobcenteret. 

Forventer man et længere sygeforløb er antallet af samtaler stadig fire.

Første samtale med jobcenteret

Jobcentret skal, som reglerne også hidtil har været, holde en sygesamtale senest otte uger efter medarbejderens sygemelding. 

Hvis sagsbehandleren under denne samtale vurderer, at der er tale om et forudsigeligt forløb, bliver der ikke fulgt yderligere op i op til 13 uger efter samtalen i jobcenteret. 

I perioden vil jobcentret kun følge op på, om den sygemeldte er blevet raskmeldt.  

Det betyder reglerne for den sygemeldte

Reglerne giver arbejdsgiver og den sygemeldte et øget ansvar for den sygemeldtes tilbagevenden til arbejdet.

Det er derfor en god idé, at I, i for eksempel samarbejdsudvalget, gennemgår sygefraværspolitikken og vurderer, om der er brug for at tilpasse den til de nye regler.  

Ændrer den sygemeldtes forhold sig under sygemeldingen, så der er udsigt til sygemelding over 13 uger efter den første samtale i jobcenteret, er det vigtigt, at arbejdsgiver støtter den sygemeldte i at få taget kontakt til jobcentret. I det tilfælde er det nemlig nødvendigt, at jobcentret bliver inddraget i de forløb, hvor der er behov for det.  

Din rolle som TR

Som TR kan du være med til at sikre, at skolen er opmærksom på det øgede ansvar, der følger af de nye regler. Og du kan tage initiativ til, at I får tilpasset sygefraværspolitikken, så den afspejler ændringerne i sygedagpengeloven.  

Læs også: 

Din rolle som repræsentant i samarbejdsudvalget