Menu
Befordringsudgifter og diæter dækkes efter forbundets regler, som fremgår på side 2 på afregningsbilaget.
På kongressen vælger de delegerede blandt andet formand, næstformand og hovedbestyrelse. Kongressen sætter retning for Uddannelsesforbundets arbejde og indsatsområder i den kommende kongresperiode.
På kongressen deltager cirka 170 delegerede fra forbundets foreninger og sektioner. Seniorgruppens bestyrelse deltager med taleret, men kan ikke stemme.
Uddannelsesforbundets seneste kongres fandt sted den 25.-26. november 2023.
På kongressen blev der vedtaget et principprogram for den kongresperiode, der løber frem til 2026. En række forslag blev behandlet, ligesom de delegerede vedtog i alt to resolutioner .
Endelig blev en ny hovedbestyrelse valgt. Læs mere om kongressens to dage på siden her.
Ved kongressen i 2023 kom i alt seks nye medlemmer ind i hovedbestyrelsen. Henrik Dyrby Mogensen blev valgt som næstformand, mens Hanne Pontoppidan blev genvalgt som formand.
Se den samlede hovedbestyrelse her
Kongressen vedtog to resolutioner. Læs indholdet i dem herunder.
Læs principprogrammet, der blev vedtaget på kongressen. Principprogrammet fastslår, hvad Uddannelsesforbundet skal arbejde med i kongresperioden.
Som samfund skal vi sikre gode uddannelser til alle børn, unge og voksne. Det må vi aldrig sætte over styr.
Beskæftigelsen er i disse år rekordhøj, og ledigheden er i bund. Virksomhederne råber på arbejdskraft, og den danske økonomi er bundsolid, som finansminister Nikolai Wammen udtrykker det. Det skal vi som samfund glæde os over.
Men når arbejdsmarkedet er glohedt, er der markant færre, der uddanner sig. Det rammer Uddannelsesforbundets almene og erhvervsrettede uddannelsesområder hårdt. Mange institutioner er blevet kastet ud i et økonomisk kaos, med at stort antal lærerfyringer, forringelser af undervisningen og aflysninger af uddannelsestilbud til følge.
Mange steder har institutionerne nået et punkt, hvor man med rimelighed kan sætte spørgsmålstegn ved, om de faglige miljøer er bæredygtige, og om kvaliteten i undervisningen er i orden. En del uddannelsesinstitutioner er reelt lukningstruede.
Denne udvikling skal stoppes! Vi har ikke råd til andet. De elever og studerende/kursister, der går på uddannelserne nu, har krav på en undervisning af ordentlig kvalitet. Det samme har kommende kursister, der har brug for uddannelsestilbuddene, når konjunkturerne vender igen.
Vi skal som samfund kunne leve med, at uddannelsesinstitutioner oplever svingende aktivitet alt efter konjunkturer og årgangsstørrelser. Det er et grundvilkår. Fremfor at afvikle – bør vi bruge tiden med lav aktivitet på at udvikle lærerne og uddannelserne. Det kræver, at institutionerne får en grundfinansiering, der også i nedgangstider sikrer deres eksistens.
De kommunale uddannelsestilbud er også udfordret på kvaliteten. Her mangler ikke elever, men den stramme økonomi, som følge af budgetlovens rammer, forringer undervisningstilbuddene til skade for såvel elever som lærerne.
Uddannelsesforbundet opfordrer politikerne til at investere i uddannelserne og at revidere budgetloven. Det har vi som samfund råd til netop nu. Vi skal også fremadrettet have uddannelsestilbud til de ufaglærte, de unge på kanten af systemet, de kortuddannede voksne, nydanskerne og de mange andre unge og voksne, som Uddannelsesforbundets medlemmer løfter videre i livet og ind på arbejdsmarkedet.
Forslagsstiller:
Uddannelsesforbundets hovedbestyrelse
Våbenhvile nu!
Uddannelsesforbundets fundament omhandler demokrati og stærke fællesskaber.
I det lys bakker Uddannelsesforbundets kongres op om den internationale fagbevægelse (ITUC) i kravet om permanent våbenhvile og opfordring til, at der arbejdes intenst på en afslutning af krigen. ITUC støtter en to-statsløsning og mener, at Israel skal leve op til FN’s resolutioner om de besatte områder, og at Israels nabolande må anerkende Israels ret til at eksistere som en selvstændig stat.
Krigshandlingerne forårsager og fortsætter med at forårsage tab af menneskeliv, hvoraf mange er børn. Men det er også tab af uddannelsesmuligheder, levebrød, job, indkomst, forretninger, civil infrastruktur og dermed arbejdsmarkedsforholdene i Gaza og Vestbredden.
Vi må derfor kræve af vores politikere, at de arbejder for våbenhvile med henblik på fred i en tostatsløsning, samt at der bliver åbnet op for nødvendig og tilstrækkelig nødhjælp til Gaza nu. Den danske fagbevægelse er/bør være en del af det verdenssamfund, som siger åbent fra.
Forslagsstillere:
Lotte Klein - VUC
Rune Søe - VUC
Allan Krohn Jensen - tidl. formand for DPL
Jørgen Friis - Ungdomsskolerne
Anna Konstantelos Birke - Dansk som andetsprog
Per Nielsen FGU
Jeppe Jensen - ungdomsskolerne
Jacob Gjelstrup - Dansk som andetsprog
Lars Skovmand - Vejledere og konsulenter
Allan Madsen - ungdomsskolerne
Ghita Christensen - VUC
Poul Jensen - Ungdomsskolerne
Michael Graversen Ungdomsskolerne
Morten Jakobsen VUC
Thea Lærke Bertelsen – Ungdomsskolerne
Mette Lassen Danielsen - Ungdomsskolerne
Allan Nissen - Ungdomsskolerne
Katja Weihrauch - VUC
Jens Toft - Ungdomsskolerne
Jakob Puggaard Frederiksen - Ungdomsskolerne
Per Flugt Sørensen - Ungdomsskolerne
René Jensen - VUC
Rikke Haugaard – VUC
Hartmut Andreas Petersen - Ungdomsskolerne
Isabel Berg - Ungdomsskolerne
Læs nedenstående referater fra regionerne samt sektionerne.