Den centralt aftalte løn udgør størstedelen af din løn. Den fastlægges i de overenskomster og aftaler, som Uddannelsesforbundet og Lærernes Centralorganisation (LC) indgår med arbejdsgiverne – det vil sige staten, kommunerne og private arbejdsgivere.
Reguleringsprocent tilpasser løn til prisudvikling
Den væsentligste del af reguleringen aftales i store generelle statslige og kommunale forlig, hvor de centrale parter når til enighed om, hvornår i overenskomstperioden lønnen skal stige og hvor meget.
Forhandlingerne har sit afsæt i lønudviklingen og prisudvikling i samfundet, men også i forventningerne til fremtiden.
De statslige og kommunale forlig har afsmittende effekt på forhandlingerne om løn med private arbejdsgivere.
Reguleringsordning udligner lønforskelle
Når din løn stiger, kan en del af denne regulering stamme fra reguleringsordningen.
Den generelle procentregulering af lønnen indeholder således både de aftalte generelle lønreguleringer og udmøntningerne fra reguleringsordningen.
Reguleringsordningen aftales fra overenskomstperiode til overenskomstperiode og har til formål at sikre, at lønudviklingen i den statslige, kommunale og private sektor følges ad.
Hvor kan jeg se reguleringsprocenten?
Du kan altid se de aktuelt gældende løn- og tillægssatser for den centralt aftalte løn i Uddannelsesforbundets løntabeller. I tabellen vil det også fremgå nederst, hvad reguleringsprocenten er. I toppen kan du se, hvornår lønnen reguleres næste gang.