De tre begreber ledelsesret, forhandlingsret og aftaleret har alle betydning for dit arbejde som TR og dine muligheder for at udøve indflydelse og påvirke forholdene på jeres arbejdsplads.
Ledelsesret
På alle arbejdspladser har arbejdsgiver en ledelsesret. Det vil sige ret til at lede og fordele arbejdet. Ledelsesretten er dog ikke ubegrænset. Den kan påvirkes og indskrænkes af lovgivning og aftaler.
I love og aftaler defineres grænserne for ledelsesretten således. Det er dog værd at bemærke, at arbejdsgiveren har et fortolkningsfortrin. Det betyder, at er I uenige om, hvordan en regel skal fortolkes, er det ledelsens fortolkning, der gælder, indtil der kommer eventuel afklaring fra et højere aftaleniveau.
Aftaleret
Aftalesystemet fungerer både centralt og lokalt, og ligesom det er tilfældet med love, vil/kan hver aftale, der bliver indgået, indsnævre ledelsesretten.
Aftaler kan både være centrale og lokale:
- Overenskomster og centrale aftaler: I Uddannelsesforbundet forhandler vi overenskomster i samarbejde med Lærernes Centralorganisation. Inden overenskomstforhandlingerne går i gang, indsamler vi overenskomstkrav blandt medlemmerne. Her har I derfor mulighed for indflydelse lokalt.
- Lokale aftaler: Bliver indgået ude på de enkelte arbejdspladser. Her har du som TR mulighed for størst mulig indflydelse.