Ansatte på Uddannelsesforbundets overenskomster har ret til barnets første og anden sygedag. Det vil dog altid være din arbejdsgiver, der vurderer, om en medarbejder kan få fri på barnets første og anden sygedag.
Ved sygdom, der varer længere tid end to dage, har medarbejderen mulighed for at aftale brug af omsorgsdage eller ferie.
Vær opmærksom på kollegaen, der er meget væk på grund af sygdom
Hvis en kollega i en periode har meget fravær på grund af sygdom hos et eller flere børn, kan du vise omsorg for vedkommende ved at spørge til, hvordan din kollega har det, og hvordan det går derhjemme.
Husk, at du er medarbejderens repræsentant - ikke ledelsens. Din henvendelse må derfor ikke have karakter af et forhør. Når du taler med din kollega, så hav øje for symptomer på for eksempel stress eller overbelastning.
Har kollegaen ikke mulighed for hjælp i sit netværk til pasning, kan det være svært at få arbejde og forældrerolle til at gå op i perioder med meget sygdom. Forståelse fra arbejdsgivers side og mulighed for at flytte om på opgaver i personalegruppen i en periode kan være tiltag, der kan fjerne følelsen af ikke at slå til og forebygge risikoen for stress. Som TR kan du arbejde for at sådanne hensyn bliver taget, når behovet opstår.
Ret til fravær ved hospitalsindlæggelser
Hvis en kollega har et sygt barn på under 14 år, som har brug at komme på hospitalet, kan du hjælpe ved at gøre opmærksom på, at din kollega kan have ret til fravær:
-
Kommunalt ansatte har ret til frihed med løn i op til ti dage i løbet af 12 på hinanden følgende måneder.
-
Statsligt ansatte har ret til frihed med løn i op til fem dage i løbet af 12 på hinanden følgende måneder.
Retten til fravær gælder også, hvis barnet opholder sig i hjemmet eller modtager ambulant behandling i stedet for hospitalsindlæggelse, så længe der er behov for, at din kollega er til stede.
Er du TR på det private område, skal rettigheden til frihed fremgå af overenskomsten eller personalehåndbogen.
Ret til frihed ved alvorlig sygdom
På det kommunale og det statslige område har ansatte mulighed for helt eller delvist fri med løn, hvis et barn under 18 år bliver alvorligt sygt.
Det kræver, at den ansatte opfylder betingelserne i barselslovens § 26. Her gælder det blandt andet, at barnet skal have behov for hospitalsindlæggelse eller tilsvarende behandling i 12 dage eller mere.
Arbejdsgiver kan begrænse retten til frihed til en måned pr. år.
Hvis din kollega er privatansat og opfylder betingelserne i barselsloven, har din kollega tilsvarende ret frihed og vil kunne få dagpenge under fraværet, hvis vedkommende er dagpengeberettiget.
Der kan være private overenskomster, der følger vilkårene for offentlig ansatte, tjek derfor de gældende vilkår i overenskomsten på jeres område.