I et fælles initiativ tilbyder Uddannelsesforbundet og GL en afdækning af den professionelle kapital på erhvervsskoler, VUC og gymnasier.
Professionel kapital er en indikator for kvalitet i undervisningen.
Den samlede professionelle kapital i en personalegruppe har betydning for både trivslen på arbejdspladsen og kvaliteten af den undervisning, kursister og elever får. Det er derfor et oplagt sted at sætte ind i arbejdet med at skabe et sundt og udviklende psykisk arbejdsmiljø.
Gennem afdækningen får I konkrete redskaber til, hvad I kan gøre for at højne den professionelle kapital.
Arbejdet med den professionelle kapital forankres naturligt i for eksempel samarbejdsudvalget eller en arbejdsgruppe nedsat af samarbejdsudvalget.
Hvorfor afdække den professionelle kapital?
Undersøgelser viser, at en høj professionel kapital på arbejdspladsen kan smitte positivt af på flere forskellige ting.
Den kan blandt andet:
- Øge kvaliteten af undervisningen.
- Mindske frafaldet blandt elever og kursister.
- Føre til lavere sygefravær i personalegruppen.
- Sænke personaleomsætning.
Det kan således højne både kvaliteten af undervisningen samt trivslen og arbejdsmiljøet blandt lærere og øvrige medarbejdergrupper, hvis rammerne for at levere en høj kvalitet i arbejdet er til stede.
Sådan afdækkes den professionelle kapital?
Professionel kapital afdækkes ved hjælp af et spørgeskema med omkring 50 spørgsmål, der blandt andet kommer omkring arbejde og undervisning, forholdet til nærmeste leder, helbred og trivsel.
Når resultatet af spørgeskemaet er klar, modtager I en rapport. Derefter bliver der afholdt et opfølgningsseminar, hvor repræsentanter fra ledelse og personale får konkrete redskaber og input til det videre arbejde med den professionelle kapital på arbejdspladsen.
Læs flere praktiske detaljer om afdækning af den professionelle kapital i punkterne herunder.