APV og trivselsmålinger

Alle virksomheder med ansatte skal løbende udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV).

En arbejdspladsvurdering (APV) er virksomhedens eget redskab til at holde styr på arbejdsmiljøet. Den skal revideres mindst hvert tredje år.

APV’en bruges til at kortlægge virksomhedens arbejdsmiljø, udpege de områder, hvor der er behov for en indsats og lægge en plan for, hvordan forbedringer skal implementeres. 

Hvordan gennemføres en APV

Der er ikke fastsat en bestemt metode for gennemførelse af APV’en. Eneste krav er, at den er skriftlig, så den er tilgængelig og synlig for både medarbejdere og ledelse efterfølgende. 

Det er også et krav, at medarbejderne deltager i alle faser af APV'en fra planlægning og gennemførelse til opfølgning og justering. 

Det vil være arbejdspladsens arbejdsmiljøorganisation (AMO) eller tilsvarende organ, der har ansvaret for APV’en. Det vil hovedsageligt være jeres arbejdsmiljørepræsentant (AMR), der vil have opgaver forbundet med gennemførelsen af en APV. 

Ved gennemførelse af APV kan du som TR: 

  • Byde ind med input, når planen for APV’en bliver præsenteret i SU eller MED. Det kan være med forslag til, hvad I skal spørge om i undersøgelsen. 
     
  • Være opmærksom på, hvordan opfølgningen og implementeringen af forbedringer forløber. Gå til AMR, hvis du oplever, at der ikke bliver leveret tilstrækkeligt på de ting, der er aftalt. 

Uanset, hvordan I som arbejdsplads griber APV-arbejdet an, så er det en god ide at tage stilling til disse fem spørgsmål.

Hvad er problemerne?

Er der problemer med rod i arbejdsmiljøet, som påvirker sygefraværet?

Hvordan vil I løse dem?

Hvilke problemer skal løses først?

Er problemerne blevet løst?

En APV skal følges op af handling

Når APV’en er udført, skal der udarbejdes en handlingsplan.

Handlingsplanen bør indeholde: 

  • En kort beskrivelse af problemerne og løsningerne. 

  • Angivelse af, i hvilken rækkefølge problemerne skal løses.   

  • Hvem, der har ansvaret. 

Læs mere

Arbejdstilsynet har lavet denne guide: