Reglerne om arbejdstid herunder favner de vilkår, der gælder på tværs af alle - eller i hvert fald de fleste - af Uddannelsesforbundets private overenskomster. For mere specifik information henviser vi til din overenskomst.
Normperiode og årsnorm
I de fleste private overenskomster er normperioden et år, og årsnormen er på 1.924 timer.
Normperioden kan enten være et kalenderår eller et skoleår. Antallet af arbejdstimer beregnes typisk ved, at der fratrækkes ferie, eventuelle feriefridage og søgnehelligdage (dage hvor en helligdag falder på en hverdag). På den måde kommer man frem til, hvor mange timer du skal arbejde i løbet af året.
Undervisningsmængde
På nogle områder er der et loft for, hvor mange undervisningstimer du må have om ugen eller i gennemsnit over en periode på for eksempel tre måneder.
Der kan også være et undervisningstillæg, som udløses ved undervisning over en vis grænse. Det vil sige, at du får et tillæg udbetalt for hver time, der undervises udover den fastsatte grænse.
Registrering af arbejdstid
I din overenskomst eller arbejdstidsaftale vil der være bestemmelser om, hvordan du skal registrere arbejdstid. Det kan være registrering af komme- og gåtid, eller det kan være forskellige typer opgaver, der skal opgøres tidsmæssigt for til slut at kunne afgøre, om du har arbejdet mere end årsnormen.
Overarbejde og merarbejde
I alle de private overenskomster er overarbejde reguleret. Overarbejde kan du afspadsere eller få udbetalt med et tillæg på 50 procent.
Er du deltidsansat tæller ekstraarbejde dog først som overarbejde, når du har arbejdet, hvad der svarer til fuldtid. Indtil da er der tale om merarbejde, som du afspadserer 1:1. I din overenskomst eller arbejdstidsaftale kan du læse de specifikke regler for udbetaling eller afspadsering ved overarbejde.