Arbejdstid for dig, der er ansat på beskæftigelsesområdet

Læs, hvilke regler for arbejdstid der gælder for dig, som er ansat på det kommunale beskæftigelsesområde.

Hvis du er ansat på det kommunale beskæftigelsesområde, er arbejdstidsreglerne ikke de samme som de regler, der gælder for lærere ansat i kommunen.

Reglerne om arbejdstid på siden her gælder for dig, hvis du er ansat på Uddannelsesforbundets overenskomst som jobkonsulent, arbejdsmarkedskonsulent eller vejleder inden for beskæftigelsesområdet. Det kan være i et jobcenter eller lignende.

Læs også: Overenskomst - beskæftigelsesområdet 

Ugenorm på 37 timer i snit  

Som konsulent eller vejleder på beskæftigelsesområdet er du ikke omfattet af en årsnorm, som det er tilfældet for lærere.

For dig gælder derimod en ugenorm. Det forudsættes, at din arbejdstid ikke overstiger 37 timer om ugen i gennemsnit.

Der er mulighed for at indgå lokale flekstidsaftaler.

Overarbejde og merarbejde

Du skal sikre, at omfanget af overarbejde bliver opgjort hvert kvartal.

Det er overarbejde, hvis du i gennemsnit har arbejdet mere end 37 timer ugentligt i løbet af et kvartal som fuldtidsansat.

For at blive betragtet som overarbejde er det dog en forudsætning, at arbejdet har været beordret og kontrollabelt, som det står beskrevet i overenskomsten.

Er du deltidsansat, skal du også have dit merarbejde opgjort hvert kvartal.

Afregning af overarbejde

Over- og merarbejde kan du enten afspadsere eller få udbetalt. Det er som udgangspunkt din arbejdsgiver, der tager stilling til, om det skal være afspadsering, udbetaling eller en kombination.

Som fuldtidsansat gælder disse regler for overarbejde:

Ved afspadsering: Du kan afspadsere timerne, du har arbejdet over, med et tillæg på 50 procent. Så har du fire timers overarbejde, kan du afspadsere seks timer i alt.

Ved udbetaling: For de første 35 timer skal du have timelønnen udbetalt med et tillæg på 50 procent. For de efterfølgende timer er tillægget 100 procent.

Som deltidsansat vil du kunne afspadsere eller få udbetalt merarbejde, der ikke overstiger arbejdstiden for fuldtidsbeskæftigelse. Timerne kan du afspadsere eller få udbetalt 1:1 – altså uden tillæg. Hvis du har overarbejde, som ligger udover 37 timer i snit pr. uge i det pågældende kvartal, har du krav på de samme tillæg som fuldtidsansatte. De er beskrevet ovenfor.

Afspadsering

Hvis du skal afspadsere overarbejde eller merarbejde, skal afspadseringen så vidt muligt være afviklet ved udgangen af det kvartal, der følger efter opgørelsen af overarbejde. Ellers skal du have overarbejdet udbetalt.

Du har ikke pligt til at påbegynde afspadsering, hvis du er syg ved afspadseringens start. Du skal dog huske at sygemelde dig, som du ville gøre, hvis du faktisk skulle på arbejde.

Er du ansat som lærer?

Reglerne på siden her gælder kommunalt ansatte vejledere og konsulenter på beskæftigelsesområdet. Er du ansat som lærer, så læs om reglerne for arbejdstid på en af siderne herunder.  

Hvor kan jeg læse om reglerne?

Arbejdstidsreglerne står beskrevet i protokollat 3 og 4 i overenskomsten for Lærere m.fl. i folkeskolen og ved specialundervisning for voksne. Læs resumé af overenskomsten via linket herunder.

Du er også altid velkommen til at kontakte din TR eller sekretariatet, hvis du har spørgsmål om arbejdstid.