VUC får penge på finansloven – der er behov for flere

På finansloven for 2024 er der afsat 23,4 millioner kroner til VUC. Der er i realiteten brug for langt mere, hvis VUC’erne for alvor skal have en holdbar økonomi, så de kan tilbyde den rette undervisning til kortuddannede, lyder det fra Uddannelsesforbundet.
Foto: Jens Bach

Kontaktperson

- Økonomien på VUC’erne er utroligt skrøbelig i disse år, og derfor havde vi gerne set, at der var afsat væsentligt mere end det beløb, der fremgår af finansloven til området. De 23,4 millioner er alt for lidt til at matche det økonomiske akutbehov, der er ude på VUC. Det er sådan set det samme beløb, de fik i  2023.  

Sådan siger Uddannelsesforbundets formand, Hanne Pontoppidan, efter at Folketingets partier – med undtagelse af Enhedslisten – har indgået en finanslovsaftale for 2024.  

Vi står stadig med stor udfordring 

Uddannelsesforbundet har sammen med Danske HF & VUC og Gymnasieskolernes Lærerforening gennem de seneste år arbejdet på at sikre et bedre økonomisk fundament for VUC’ernes arbejde.  

Derfor har organisationerne i fællesskab løbende været i kontakt med Christiansborg. Så som i forrige uge sendte Uddannelsesforbundet og Danske HF & VUC et brev til Folketingets partier.

Her viste beregninger, at VUC’erne har brug for at få forhøjet og forlænget de 13,4 millioner som var det beløb, regeringen oprindeligt havde tiltænkt VUC i dens forslag til finanslov, til 29 millioner kroner årligt fra 2024 og frem til, at et nyt taxametersystem er besluttet. Beløbet svarer til, at der i gennemsnit udmøntes 1 million kroner årligt for hver VUC-afdeling med under 100 årskursister.

Efter at Uddannelsesforbundet og Danske HF & VUC sendte brevet, blev finansloven forhandlet på plads - og der blev altså fundet 10 millioner kroner ekstra i forhold til det oprindelige udspil. 

- Jeg er selvfølgelig glad for, at der på finansloven er fundet 10 millioner kroner ekstra til VUC end i det oprindelige udspil til finanslov – og at VUC’erne er sikret de ekstra penge tre år frem. Men vi står altså stadig med en stor udfordring, der skal løses politisk, siger Hanne Pontoppidan. 

Tidligere politiske meldinger er del af finansloven

Siden sommerferien har der været en række andre politiske udspil fra regeringen, og det er indgået en række politiske aftaler, der også vedrører de uddannelsesområder, hvor Uddannelsesforbundets medlemmer arbejder. De fremgår også af finansloven.  

Det gælder blandt andet: 

  • Erhvervsskoleområdet, der får tilført 900 millioner kroner frem mod 2030. 
  • FGU, der får forhøjet det faste statslige tilskud, men området mister en række midlertidige puljepenge. 
  • AMU, der får gjort en række midlertidige takster til faste takster.  
  • En række FVU-tilbud bliver gjort permanente.