Højesteret slår fast: Fald over privat kasse i hjemmet var en arbejdsskade

Højesteret har i en principiel dom afgjort, at en faldulykke under hjemmearbejde – forårsaget af en privat genstand – var en arbejdsskade. Afgørelsen er vigtig for alle, der arbejder hjemmefra.
kvinde arbejder siddende på gulv med papkasser omkring sig og computer i skødet
Højesteretdom slår fast, at du kan have ret til erstatning, hvis du falder over en kasse under hjemmearbejde. Foto: Freepik

Sagen kort:

En medarbejder kom i december 2020 til skade, da hun arbejdede hjemme og faldt over en kasse på gulvet på vej fra køkkenet til sit arbejdsbord. Hun havde netop tændt kaffemaskinen – noget, parterne var enige om havde naturlig tilknytning til arbejdet.

Ankestyrelsen afviste oprindeligt at anerkende ulykken som en arbejdsskade, fordi hun faldt over en kasse med private ejendele, som ikke havde forbindelse til arbejdet. Det synspunkt underkendte først by- og landsret – og altså nu senest også Højesteret.

Om afgørelsen

Højesteret slog fast, at:

  • Ulykken skete, mens den ansatte var i færd med at udføre sit arbejde.
  • Skader under arbejdet – også når det bliver udført hjemme – er omfattet af arbejdsskadesikringsloven (§ 5).
  • Det havde ikke betydning, at ulykken var forårsaget af en privat genstand i hjemmet.

Der blev i afgørelsen lagt væk på, at ulykken skete som led i arbejdet – og at hjemmets indretning må betragtes som en del af de forhold, arbejdet foregår under. Derfor må arbejdsgiveren bære risikoen, også selv om det er hjemmets egne ting, der udløser ulykken.

Læs om dommen her 

Dommens betydning

Denne dom er vigtig, fordi den:

  • Styrker medarbejderes retssikkerhed ved hjemmearbejde: Det er ikke et krav, at skaden sker på kontorudstyr eller genstande med direkte relation til arbejdet.
  • Understreger arbejdsgiverens ansvar: Også i hjemmet har arbejdsgiveren ansvar for, at arbejdet foregår under sikre forhold. Medarbejdere er dækket, når de udfører almindelige handlinger med tilknytning til arbejdet – også hvis der sker uheld i hjemmet.

Råd til TR og AMR om hjemmearbejde

Skader dommen vores muligheder for hjemmearbejde?

Højesterets dom kan muligvis skabe usikkerhed hos nogle arbejdsgivere. Og måske I kan opleve, at ledelsen bliver mere tilbageholdende med at lade medarbejdere arbejde hjemme, fordi de oplever, at kravene til arbejdsmiljø og ansvar er omfattende eller uklare, eller frygter flere arbejdsskadesager.

Både som TR og AMR kan I bidrage til at mindske den risiko ved at være brobyggere mellem medarbejdernes ønsker og arbejdsgiverens ansvar – og sikre, at hjemmearbejde forbliver en tryg og attraktiv mulighed for begge parter.

1. Skab tryghed og klarhed for arbejdsgiver

  • Bidrag til, at I på arbejdspladsen får udarbejdet klare, enkle retningslinjer for hjemmearbejde, der balancerer fleksibilitet og ansvar.
  • Hjælp med at gøre arbejdsgiverens rolle overskuelig og håndterbar – for eksempel gennem standardiserede aftaler for hjemmearbejde.
  • Vis, at et godt hjemmearbejdsmiljø ikke kræver fuld kontrol, men dialog og tillid.

2. Gør fordelene tydelige

  • Peg på, at hjemmearbejde kan øge trivsel og fleksibilitet, tiltrække arbejdskraft og give bedre koncentration.
  • Inddrag eventuelt resultater fra trivselsmålinger eller undersøgelser, der viser effekten.

3. Vær proaktiv i arbejdsmiljøarbejdet

  • Sørg for, at APV og arbejdsmiljøindsatsen aktivt inkluderer hjemmearbejde, så arbejdsgiveren oplever, at opgaven er i gode hænder.
  • Skab dialog med medarbejderne om, hvordan de selv kan bidrage til et forsvarligt arbejdsmiljø hjemme.
  • Rejs spørgsmålet i samarbejdsudvalget: Hvordan vil vi som arbejdsplads sikre fleksibilitet og ansvar?