Fællesskab og samarbejde

Dine kolleger er vigtige for din arbejdsglæde og følelsen af, at arbejdet giver mening. Læs her, hvordan I sammen kan skabe et godt arbejdsfællesskab.

Det kollegiale fællesskab og følelsen af at høre til og være accepteret spiller en rolle for din og dine kollegers trivsel.  

Derfor får du herunder råd og inspiration til, hvad I kan gøre i dit team og på din arbejdsplads for at skabe et stærkt fællesskab og et godt samarbejde.

Tag temperaturen: Har du et godt kollegaskab?

Tillid er et nøgleord i det gode kollegaskab.

Stoler I på hinanden? 

Følelsen af retfærdighed er vigtig i arbejdsmiljøet.

Kan du forvente at få en hjælpende hånd, hvis du også selv giver en hånd indimellem?  

Er du inkluderende, så alle kan være med?

Hvis for eksempel snakken ved frokostbordet omhandler et møde, som enkelte ved bordet ikke var med til, så husk at forklare, hvad mødet handlede om, så alle føler sig inddraget. 

Det er rart at føle sig set af sine kolleger.

Er du opmærksom og viser interesse? Lægger du mærke til, hvis din kollega virker stresset eller ekstra glad? Spørger du ind? 

Stempler du ind i fællesskabet?

Du behøver hverken deltage i fredagsbar eller være venner med dine kolleger. Men det er godt at udvise respekt og åbenhed. Vær også nysgerrig ved uenigheder. Der er sikkert en grund til, at kollegaen gør noget anderledes. 

Vægter I det uformelle og sociale på arbejdspladsen?

Hverken ledere eller kolleger kan forvente, at du deltager i aktiviteter uden for arbejdstiden. Men det er en god ide for både medarbejdere og fællesskabet på arbejdspladsen, hvis ledelsen prioriterer at gøre plads til et mix af faglige aktiviteter og mindre formelle arrangementer. 

Tager din leder ansvar?

Lederen skal være tydelig ved at facilitere, styre og dagsordensætte møder, der kan understøtte et godt kollegaskab. Men kollegaskabet er ikke lederens ansvar alene – det er I fælles om. 

Taler I om jeres kollegaskab?

Det er en god idé indimellem at tage snakken om, hvad et godt kollegaskab er for jer, hvilke værdier I har, om I lever op til dem, og om I skal gøre noget anderledes. 
 

Hvad er vigtigt? 

BrancheFællesskabet for Arbejdsmiljø fremhæver tre råd til, hvordan I kan udvikle jeres kollegiale fællesskab: 

  1. Giv jeres pausekultur et eftersyn. Pauser kan være en anledning til forskellige ting, for eksempel restitution, fordybelse, private gøremål og socialt fællesskab. Måske er nogle af disse formål blevet overset eller forsømt. Tag derfor en fælles snak om, hvad I ønsker at bruge pauserne til. 
  2. Skab et rummeligt fællesskab med psykologisk tryghed. Læs mere om det i artiklen: psykologisk tryghed.
  3. Tag godt imod nye kolleger. 
     

BrancheFællesskabet for Arbejdsmiljø har lavet inspirationshæftet Det kollegiale fællesskab. Tre dialogværktøjer, hvor de gennemgår, hvordan I kan arbejde med hvert enkelt punkt. 

Du kan også søge inspiration i deres publikation Stærkere sammen. Brikker til et velfungerende arbejdsfællesskab.

Vil du vide mere? 

Hvad gør Uddannelsesforbundet for at styrke kollegiale fællesskaber? 

I Uddannelsesforbundet arbejder vi for at sikre, at tillidsvalgte og ansatte er klædt på, hvis de ønsker at tage initiativ til at indgå lokale aftaler, der kan bidrage til stærke arbejdsfællesskaber, tillid og samarbejde.  

Når vi holder kurser for vores tillidsrepræsentanter, lærer vi dem om samarbejde og arbejdsmiljø, så de kan hjælpe dig på din arbejdsplads.  

Oplever du, at der er behov for at styrke samarbejdet og arbejdsmiljøet på din arbejdsplads, så tag fat i din tillidsrepræsentant.