Overenskomst/aftaleperiode
Der er aftalt en toårig overenskomstperiode, som løber fra 1. april 2024 til 31. marts 2026.
Lønstigninger
Den samlede ramme for perioden udgør 8,80 procent og udmøntes således:
Rammens fordeling i procent
|
I alt OK24
|
Aftalte generelle lønstigninger
|
4,44
|
Skøn for reguleringsordningen
|
2,07
|
Tillægsstigninger
|
1,50
|
Midler til andre formål *
|
0,59
|
Rammen i alt
|
8,60
|
Reststigning **
|
0,20
|
Rammen i alt inklusive reststigningen
|
8,80
|
* Kompetenceudvikling, lønløft til de lavestlønnede, forbedret forældreorlov, kompetencefond.
** Skønnet reststigning, der bl.a. omfatter den lokale udvikling efter lokale aftaler om mellem ledelsen og tillidsrepræsentanter.
Lønstigningerne falder således:
|
|
1. april 2024 – generel lønstigning
|
4,00 procent
|
1. oktober 2024 – skøn fra reguleringsordningen
|
1,74 procent
|
1. april 2025 – fritvalgstillæg
|
0,26 procent
|
1. april 2025 - ungdomsskoletillæg
|
645 kr. pr. måned
|
1. oktober 2025 – generel lønstigning + skøn for reguleringsordning
|
0,37 procent
|
1. november 2025 – generel lønstigning
|
0,20 procent
|
Fritvalgstillægget øges pr. 1. april 2025 med 0,26 procent, så det samlet bliver til 1,64 procent. Tillægget bliver udbetalt som løn, hvis ikke du har valgt at få fritvalgstillægget indbetalt som pensionsbidrag.
Ungdomsskoletillæg
Ungdomsskoletillægget stiger fra 1. april 2025 med 645 kr. pr. måned, så det oveni det nuværende tillæg bliver 2.175 kr. pr. måned.
Ekstra forhandling i 2025
Parterne er enige om, at den kommunale og den private lønudvikling skal følges ad. For at understøtte, at der bliver genskabt en balance mellem den kommunale og den private lønudvikling, er der aftalt en ekstraordinær forhandling i efteråret 2025. Forhandlingens formål er at håndtere en eventuel ubalance i lønudviklingen. Det vil i så fald ske gennem en ekstraordinær lønregulering den 1. november 2025.
Reguleringsordningen videreføres
En væsentlig ændring er, at reguleringsordningen, der sikrer lønparallelitet mellem den offentlige og private lønudvikling, fra 1. oktober 2025 baseres på Danmarks Statistiks nye standardberegnede lønindeks. Det vurderes at være mere retvisende end det hidtidige lønindeks.
Forhøjelse af den særlige feriegodtgørelse
Den særlige feriegodtgørelse hæves, så den med virkning fra 1. april 2024 stiger fra 2,15 procent til 2,68 procent. Det er samtidig aftalt, at udbetalingen af det særlige løntillæg på 0,45 procent som følge af afskaffelsen af store bededag ophører.
Kompetenceudvikling
Det oprettes en kompetencefond, hvor du kan søge om midler til individuel kompetenceudvikling. Når du søger, skal du, din tillidsrepræsentant og din leder underskrive ansøgningen. Fokus er på dit ønske om individuel kompetenceudvikling og supplerer således øvrig kompetenceudvikling på skolen.
Der kan i første omgang søges kurser af op til seks dages varighed med fokus på undervisningsfag, didaktiske eller vejledningsfaglige områder. Der kan også søges midler til dækning af vikarudgifter i forbindelse med kurset.
Kompetenceudviklingsaktiviteter skal fremgå selvstændigt af opgaveoversigten. Planlægges kompetenceudvikling efter opgaveoversigten er udleveret, kan omfanget være sådan, at proceduren omkring ændring af opgaveoversigten skal følges.
Kompetencefonden kan søges første gang den 1. april 2025.
Lærere, der varetager opgaver ved lærerstuderende i praktik
Lærerstuderendes praktik på en ungdomsskole er blevet omfattet af den kommunale praktikaftale. Det betyder, at der er centralt aftalte vilkår for ungdomsskolelærere, der måtte modtage lærerstuderende i praktik.
Arbejdstid
Det er aftalt, hvordan KL, Uddannelsesforbundet og DLF fortsætter samarbejdet om at følge implementeringen af aftalen. Vi vil følge op på de problematikker, vi identificerer, i den fælles erfaringsopsamling, der sker i efteråret 2024.
Opsparing af frihed - fleksibilitet
Det er aftalt, at afspadsering som følge af mer- og overarbejde samt den sjette ferieuge kan opspares og dermed samles sammen og holdes senere. Der kan maksimalt opspares 15 dage, hvoraf maksimalt otte dage er afspadsering. Hvornår der holdes fri med løn aftales for de første otte dage med udgangspunkt i lærerens ønske. Dage herudover aftales mellem læreren og lederen.
Tillidsrepræsentanters vilkår og den danske model
For tillidsrepræsentanter er der aftalt nye tiltag og præciseringer:
- Det er præciseret, at det er muligt at aftale lokal TR-struktur med det formål at sikre, at TR kan varetage sit hverv, være synlig på arbejdspladsen og være kollegernes lokale repræsentant. Hvis der ved lokal forhandling ikke kan opnås enighed om en lokal TR-struktur, er det aftalt, at en mægler udpeget af de centrale parter kan inddrages med det formål at opnå enighed om en lokal TR-struktur.
- Det er præciseret, at tillidsrepræsentanten har mulighed for at mødes med nyansatte medarbejdere, og at dette kan ske i arbejdstiden. Mødet med den nyansatte medarbejder kan for eksempel planlægges som en del af et introduktionsprogram eller i forbindelse med en introduktionsdag for nyansatte medarbejdere. Men det kan også ske på andre måder.
Som led i opfølgningen på trepartsaftalen om løn og arbejdsvilkår fra december 2023 er parterne enige om at oprette en udviklingsfond. Hovedformålet er at understøtte en fortsat udvikling af den danske model og bidrage til parternes arbejde med at forhandle, udvikle, vedligeholde og håndhæve overenskomster og aftaler, herunder blandt andet:
- Udvikling af den danske model.
- Understøttelse af lokalt samarbejde
Familiemæssigt fravær/barsel
Lønretten til fædre og medmødre forøges med tre uger. Dermed er far/medmor sikret løn under den øremærkede del af orloven, og er derudover også ligestillet med mødre. Ændringen sker for forældre til børn, der er født 1. april 2024 eller senere.
Forudsat at barselslovens dagpengeret udvides, får flerbørnsforældre (to eller flere børn ved samme fødsel) 13 ugers ekstra lønret.
Endelig får soloforældre ti ugers ekstra lønret. Ligeledes overtager den forælder, der som følge af dødsfald er blevet soloforælder, op til ti ugers lønret fra den afdøde forælder.
De aftalte ændringer gælder også for adoptanter.
Gruppeliv
Aldersgrænsen for at modtage udbetaling fra gruppeliv ved kritisk sygdom og ved dødsfaldsdækning hæves fra 70 år til 72 år. Grænsen på maksimalt to udbetalinger af kritisk sygdom fjernes.
Ved kritisk sygdom hos et barn hæves udbetalingen fra 50.000 kr. til 100.000 kr., og samtidig hæves aldersgrænsen for udbetaling af kritisk sygdom for børn fra 18 år til 24 år. Efterlader du dig børn under 24 år ved din død, stiger den forsikringssum, der udbetales til barnet, fra 30.000 kr. til 50.000 kr.
Overenskomstdækning af pensionister
Pensionister, der genoptager arbejdet, bliver fuldt ud omfattet af overenskomsterne. For nyansatte gælder det fra den 1. maj 2024, mens allerede ansatte omfattes hurtigst muligt og senest den 1. oktober 2024.
Centrale parters initiativer i perioden
Dialogforum om kompetenceudvikling
Et dialogforum etableres, hvor parterne sætter fokus på og drøfter efter-/ videreuddannelse og kompetenceudvikling med det formål at skabe fælles viden på området, herunder muligheder og barrierer for kompetenceudvikling. Veje og muligheder for at understøtte livslang læring og strategisk kompetenceudvikling suppleres af eksterne videnspersoner og oplæg om igangværende indsatser.
Forebyggelse af arbejdsrelateret fysisk og psykisk vold, trusler og chikane
Parterne iværksætter i overenskomstperioden en fælles indsats for at forebygge arbejdsrelateret fysisk og psykisk vold, trusler og (digital) chikane. Formålet er at inspirere til at arbejde med forebyggende indsatser lokalt.
SPARK og uddannelser om psykisk arbejdsmiljø
Samarbejder om Psykisk Arbejdsmiljø i Kommunerne (SPARK) og den fælles uddannelse i ledelse af psykisk arbejdsmiljø og uddannelse i psykisk arbejdsmiljø for ledere og tillidsvalgte videreføres og udvikles i overenskomstperioden.
Projekt om fritvalgsordning
Parterne er enige om at analysere og beskrive fritvalgsordninger, der er tilpasset de kommunale forhold i løbet af overenskomstperioden. Beskrivelserne skal danne et fælles grundlag for forhandlinger og eventuel etablering af fritvalgsordning ved OK26.
Dansk som andetsprog
Parterne er enige om i perioden at afdække omfanget af undervisning i dansk som andetsprog/sprogstøttende undervisning ved ungdomsskolen med henblik på at drøfte en mulig honorering af dette ved OK26.