Paradoksalt at spare milliarder på jobcentre

I en tid med stor mangel på arbejdskraft er det oplagt at investere i blandt andet uddannelsesindsatser for ledige borgere i stedet for at spare på jobcentrene, som regeringen lægger op til i sine planer for beskæftigelsespolitikken, lyder det fra Uddannelsesforbundets formand.

Regeringen har netop skitseret sine planer for fremtidens beskæftigelsespolitik i et kort notat. 

Notatet er endnu ikke blevet offentliggjort, men ifølge flere medier lægger det op til, at regeringen vil nedlægge jobcentrene og spare tre milliarder kroner årligt. Samtidig skal kommunerne selv kunne bestemme, hvordan de vil organisere indsatserne, og arbejdsløse skal have færre samtaler og – som et forsøg – selv vælge, hvem der skal stå for indsatsen.

- I en tid med stor mangel på arbejdskraft i mange brancher forekommer det paradoksalt, at regeringen vil spare tre milliarder kroner på beskæftigelsesindsatserne. Det er oplagt i stedet at investere i indsatser for borgere, som er havnet i beskæftigelsesmæssige blindgyder som følge af for eksempel grøn omstilling, digitalisering og øget brug af kunstig intelligens, og for borgere på arbejdsmarkedets ’reservebænk’. 

- Med uddannelse kan de blive en aktiv del af den arbejdsstyrke, der er så stor mangel på, pointerer hun.

Uddannelsesindsatsen fredes 

Hanne Pontoppidan er dog positiv over, at uddannelsesindsatsen ser ud til at blive fredet.  Opkvalificering og uddannelse af ledige udgør et hovedelement i en fremtidig beskæftigelsesindsats, og omstilling på arbejdsmarkedet afhænger af de rette kompetencer. Derfor må man ikke gå efter kortsigtede besparelsespotentialer.

- At indskrænke lediges mulighed for uddannelse ville være decideret kontraproduktivt i forhold til den faglige mobilitet. Det vil være ødelæggende for både virksomheder og ledige, understreger hun. 

De friere rammer for kommunernes organisering af indsatsen må ikke gå ud over borgernes rettigheder, understreger Hanne Pontoppidan. 

- Friheden kan let komme til at betyde, at ens postnummer bliver afgørende for kvaliteten af den vejledning, hjælp og støtte, man får tilbudt som arbejdsløs. Uanset om man bor i Skagen, Gedser eller på Frederiksberg, er det vigtigt, at man som borger oplever den samme kvalitet, når man skal hjælpes videre i beskæftigelse, lyder det fra Uddannelsesforbundets formand.

Læs også: Glem ikke uddannelse, når vi snakker beskæftigelse

Det vil regeringen

Nedlægge jobcentrene

  • Bruge tre milliarder kroner mindre på beskæftigelsesindsatsen.
  • Give kommunerne ret til selv at bestemme, hvilken organisering der giver bedst mening.

Skabe et mere overskueligt system med færre skift

  • Reducere antallet af målgrupper i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats fra 13 til fem.
  • Afskaffe cirka halvdelen af særreglerne i indsatsloven, som i dag varierer mellem målgrupper.
  • Fjerne mere end 500.000 tvungne samtaler for borgerne.

For ledige – de første seks måneder

  • Afskaffe samtaler og indsatser for op mod hver fjerde.
  • Som et forsøg give frit valg af, hvem der skal hjælpe dem i arbejde.
  • Sætte større fokus på, at ledige kommer i arbejde frem for at opfylde proceskrav.

For sygemeldte

  • Sætte sygemeldte fri fra samtaler og opfølgning i kommunen.
  • Møde dem med værdighed, ordentlighed og respekt.
  • Give færre sanktioner.