Nyt udspil om folkeskolen kan få betydning på EUD, FGU og ungdomsskolen

Regeringen lægger i sit nye udspil til folkeskolen op til, at eleverne i de ældste klasser skal have mulighed for et mere praktisk forløb på flere skoleområder, hvor Uddannelsesforbundets medlemmer arbejder. Formand Hanne Pontoppidan foreslår, at elever får egentlige valgfag på EUD, FGU eller i ungdomsskolen.

Skrevet af

Flere timer med praktisk og kreativ undervisning i stedet for boglige fag. Det er en af kongstankerne i regeringens nye udspil om folkeskolen, som blev præsenteret den 11. oktober.

Regeringen foreslår blandt andet, at alle elever i hele landet får ret til at komme i juniormesterlære én til to dage om ugen i udskolingen. Det indebærer, at alle elever fra 8.-9. klasse vil få mulighed for et praktisk orienteret forløb tilrettelagt med én til to dage ugentligt på en virksomhed, en erhvervsskole, FGU eller den kommunale ungdomsskole i stedet for at følge folkeskolens almindelige undervisning.

Begrundelsen fra regeringen er, at det kan være relevant for elever, der er kørt trætte i folkeskolen og har brug for en ny start, eller for elever, der allerede tidligt ved, at de vil gå en mere erhvervsfaglig vej efter folkeskolen. Regeringen vil også etablere en særskilt afgangsprøve for elever i juniormesterlære, som skal give adgang til erhvervsuddannelser. 

Læg valgfag på EUD og FGU

Formanden for Uddannelsesbundet ser mange gode perspektiver i regeringens forslag.

– Der er ingen tvivl om, at mange unge vil have gavn af, at undervisningen også får nogle meget praksisrettede dele. Det vil desuden være en styrke for mange elever, hvis de får bedre mulighed for at snuse til undervisningen på for eksempel EUD eller FGU, og for eksempel kan deltage i valgfag på de nævnte skoleformer, siger Hanne Pontoppidan.