Hvor er praktikerne i ny EPX-ekspertgruppe?

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye har nu nedsat ekspertgruppe på EPX-området. Den skal komme med anbefalinger til, hvordan teori og praktiske færdigheder kan bruges sammen i undervisningen. Men praktikerne er fraværende i gruppen, hvilket bliver mødt med skuffelse i Uddannelsesforbundet.

Undervisningsminister Mattias Tesfaye har nu nedsat den 13 personers store ekspertgruppe, der skal komme med anbefalinger i forhold til EPX’ens identitet og indhold. Den er primært sammensat af direktører, rektorer og ledere fra de institutioner, der afgiver uddannelser, og dem, der skal aftage uddannelser til den nye EPX. 

Og selvom formanden for Uddannelsesforbundet, Hanne Pontoppidan, anerkender, at det er dygtige folk, der kommer til at sidde i ekspertgruppen, er hun skuffet over, at der ikke også er en faglærer med:

- Vi havde forventet, at der også ville blive plads til en eller to dygtige faglærere, som til dagligt arbejder med at forbinde teori og praksis i værkstederne, siger hun, men tilføjer, at hun er glad for, at der er blevet plads til eleverne i gruppen:

- Jeg håber, at ekspertgruppen vil holde blikket stift rettet mod at få skabt et nyt tredje, hvor de praktiske og de almene fag samtænkes og beriger hinanden og ikke blot ligger som sideløbende fag.

Skal være garanten

Ekspertgruppen, der har fået Trine Ladekarl Nellemann, rektor på NEXT Vestskoven Gymnasium, som formand, skal være garanten for, at den politiske aftale om EPX’en bliver indfriet - at den bliver en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasial uddannelse med et stærkt ungemiljø. At den skal være tæt på, hvor de unge bor, og at den skal holde alle døre åbne i forhold til videreuddannelse. 

Ekspertgruppens primære opgave er at komme med anbefalinger til, hvordan EPX-uddannelsen konkret skal struktureres i forhold til fag, faglinjer, struktur og prøveformer. Den skal også komme med anbefalinger til den pædagogiske praksis og didaktik for EPX’en med ”fokus på, at teoretisk viden og praktiske færdigheder anvendes i en undervisning, der bl.a. er helheds- og anvendelsesorienteret”, som der står i kommissoriet.

I det arbejde skal ekspertgruppen bruge erfaringerne fra de uddannelser, der nedlægges eller integreres i EPX’en: 10. klasse, 1. del af EUD’s grundforløb, HF og EUX – det vil sige de områder, hvor der er udpeget ledere til ekspertgruppen. 

Når anbefalingerne kommer - senest den 1. december - skal de danne afsæt for de politiske forhandlinger om EPX, der efterfølgende skal udmønte sig i et lovforslag.

Håber, gruppen vil løfte blikket

Ekspertgruppen skal også beskrive og anbefale et dannelsesperspektiv for EPX’en, der kan understøtte og bidrage til elevernes udvikling og dannelse. Den del hilser Hanne Pontoppidan meget velkommen:

- Det er godt, at de også skal se på dannelsesperspektivet for EPX. Jeg håber, man her vil løfte blikket og på den ene side holde fast i betydningen af de almene værdier, og på den anden få disse suppleret med de mange praktiske kvalifikationer, der også hører med til at være en kompetent voksen, siger Hanne Pontoppidan.

En meget bred målgruppe

En stor del af ekspertgruppens arbejde drejer sig om uddannelses indhold og struktur. Den skal blandt andet beskrive de vigtigste overordnede faglige og generelle kompetencer for eleverne, så de bliver rustet til efterfølgende at kunne gennemføre en erhvervsuddannelse eller videregående uddannelse. Ekspertgruppen skal ligeledes foreslå et antal centralt definerede faglinjer, der tager udgangspunkt i elevernes interesser og ønsker til videre uddannelse. 

Ekspertgruppen i EPX

  • Trine Ladekarl Nellemann, rektor, Next Vestskoven Gymnasium (Formand)
  • Anja Østergaard Jensen, leder, 10. Klasse Center Skive
  • Anya Eskildsen, adm. direktør, Niels Brock
  • Allan Kruse, direktør, Svendborg Erhvervsskole
  • Camilla Wang, rektor, Professionshøjskolen Absalon
  • Jan Bjørn, rektor, Politiskolen
  • Mads Haugbølle Behrendsen, formand, Erhvervsskolernes ElevOrganisation (EEO)
  • Naia Wandel Jacobsen, underviser og koordinator for simulation som pædagogisk metode, SOSU H
  • Pernille Brøndum, rektor, Nordvestsjællands HF og VUC
  • Ruth Birgitta Funder, rektor, Haderslev Katedralskole
  • Steen Enemark Kildesgaard, rektor, Københavns Erhvervsakademi
  • Stefan Hermann, adm. direktør, LIFE-Fonden
  • Thomas Jørgensen, uddannelsesleder, Maribo Gymnasium
"Hvis vi ikke får en helt anden gymnasial uddannelse med et andet indhold, en anden didaktik og et meget mere sammensat lærerværelse, bliver EPX’en ikke en succes. Og det ville være rigtigt synd for de unge. "
Hanne Pontoppidan

Som udgangspunkt skal alle elever have dansk, matematik og engelsk på gymnasialt C-niveau i 1. g. Derudover skal ekspertgruppen forholde sig til, hvordan eleverne kan få tilbudt kunstneriske fag, for eksempel musik.

- Jeg har selvfølgelig en bekymring for, om EPX’en bliver beskrevet på en måde, så den ligger alt for tæt på de gymnasiale tilbud, vi kender i dag. Sker det, vil vi have tabt det hele på gulvet. Hvis vi ikke får en helt anden gymnasial uddannelse med et andet indhold, en anden didaktik og et meget mere sammensat lærerværelse, bliver EPX’en ikke en succes. Og det ville være rigtigt synd for de unge, siger Hanne Pontoppidan. 

Ekspertgruppen skal have det overordnede hensyn i arbejdet, at uddannelsen skal kunne rumme såvel stærke elever som elever, der har behov for en grundfaglig styrkelse. Det vil sige, at målgruppen er meget bred, herunder også i forhold til interesser, praktisk faglighed og boglig/teoretisk faglighed.

Det er Hanne Pontoppidan meget glad for. I aftalen om en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse står der, at eleverne skal have mulighed for at gå til eksamen på lavere niveau, og det er meget vigtigt for den gruppe af unge, som kun lige har bestået folkeskolens afgangseksamen. 

- De skal have mulighed for ikke kun at gå til eksamen på lavere niveau, men også at få undervisning på lavere niveauer, som klæder dem på til at gå til eksamen, og det håber jeg meget på, at ekspertgruppen vil tage med i deres anbefalinger, siger Hanne Pontoppidan.

Du kan læse hele kommissoriet her