Menu
Håndværkere i byggebranchen spiller en stor og vigtig rolle i forhold til bæredygtighed og genbrug. Det viser blandt andet regeringens nye udspil om grønne erhvervsuddannelser. Her er tre skoler udset til at være spydspidser, men med det nye undervisningsmateriale Skills4Reuse kan alle skoler, lærere og elever inden for byggebranchen være med.
Undervisningsmaterialet er udviklet af Videnscenter for Håndværk og Bæredygtighed og Norion Consult, som en del af det nordiske samarbejdsprogram Nordic Sustainable Construction. Det skal give både faglærere og elever den nødvendige viden om, men også færdighederne til at integrere genbrug af byggematerialer i deres praksis.
Undervisningsmaterialet kan bruges på alle niveauer af håndværkeruddannelserne. Det er bygget op, så det kan bruges som enkeltstående undervisningsaktiviteter eller som længere, tilpassede forløb. Lærervejledningerne er til alle moduler. Derfor kan faglærere tilpasse det til undervisningen, så det passer bedst til deres behov og undervisningsplaner. Og der er introduktion til bæredygtighed og lærervejledninger samt en help desk, der kan støtte læreren i undervisningen.
Jakob Sonny Jakobsen fra Videnscenter for Håndværk og Bæredygtighed, der har været med til at udvikle materialet, oplyser, at man dels leverer den grundlæggende viden om genbrug:
- Men på samme tid har vi fokuseret på at gøre materialet praksisnært, så både lærere og lærlinge har let ved at opnå kompetencer, der kan anvendes til at inddrage genbrug i hverdagen på byggepladsen.
For Nordic Sustainable Construction har man villet sikre, at materialet er målrettet elever og lærlinge samt de lærere, der skal undervise i materialet. Derfor er det blevet testet på dem. Og her siger for eksempel faglærer Henrik Rørby Pedersen, som underviser på Uddannelsescenter Holstebro, at han føler sig ”rigtig godt klædt på” med den lærervejledning, der føler med:
- Det var meget nemt at gå til. Undervisningsmaterialet giver en virkelig god grundlæggende forståelse for det bæredygtige know-how og vinklen på bæredygtighed, genbrug og genanvendelse.
Programmet Nordic Sustainable Construction er skræddersyet til hele Norden og findes derfor på fem nordiske sprog. Men det tager højde for de forskellige regler og praksisser, der er i de enkelte lande. Af samme grund kan det måske også bruges, hvis elever og lærlinge vil på udvekslingsophold i et af disse lande. Det har været endnu et mål for regeringen, at op til 12 procent af de unge erhvervsuddannelseselever skal til udlandet for at lære.