Menu
Er det spild af ressourcer eller ej, at mere end hver tiende student går videre på en erhvervsuddannelse efter gymnasiet?
Ikke hvis man spørger en række af de unge, som Danmarks Evalueringsinstitut, EVA, har gjort. De har spurgt 21 studenter, der efterfølgende er gået videre på en EUD på henholdsvis de tekniske og merkantile samt pædagogiske erhvervsuddannelser, om deres oplevelser. Og generelt lyder svaret, at de ikke fortryder deres dobbelte ungdomsuddannelser.
Det kan være interessant i forhold til den reform af ungdomsuddannelsesområdet, som ser ud til at være på vej, skriver EVA.
1. De unge har en faglig interesse for en branche – eller de oplever, at uddannelsen fokuserer på nogle færdigheder, som de mestrer.
2. De kan lide at veksle mellem skole og praksis, og at der er tale om korte uddannelser, hvor der er løn undervejs.
3. De unge mener, at uddannelsen åbner døre i forhold til at avancere, specialisere eller videreuddanne sig i en bestemt branche.
4. Det trækker hos nogle af de unge, at løn og arbejdsvilkår som faglært er bedre.
5. Og de siger, at EUD var et alternativ – de kom ikke ind på en videregående uddannelse.
En stor del af de unge mener, at deres tid i gymnasiet har givet dem gode sociale oplevelser og en faglig ballast, som de også kan bruge i deres nuværende uddannelse. Nogle af de studenter, der har haft det svært fagligt i gymnasiet, fortæller dog, at hvis de kunne tage valget om, ville de være startet direkte på deres erhvervsuddannelse.
Undersøgelsens resultater understreger, at studenter får inspiration til at begynde på en erhvervsuddannelse, når de gør sig konkrete erfaringer med arbejdslivet – for eksempel gennem ufaglærte jobs i sabbatåret efter gymnasiet.
”Mange unge skal igennem en lidt længere proces for at blive klar til at vælge en erhvervsuddannelse, hvor de gør sig erfaringer med jobmarkedet, og bliver klogere på, hvad de selv vil, og hvad de trives i. Unge i ufaglærte jobs kan udgøre en vigtig rekrutteringsvej til erhvervsuddannelserne, hvis de vel at mærke får en positiv oplevelse af faget og branchen,” siger seniorkonsulent for ungdomsuddannelserne i EVA, Marie Seliger.
Undersøgelsen viser også, at de unge har behov for løbende og bred vejledning, både i og efter gymnasiet, forklarer hun.