Overenskomstforhandlinger foregår normalt hvert andet eller tredje år. Det gælder såvel det private som det offentlige område.
Vær med til at sætte retningen for jeres nye overenskomst
Når vi i Uddannelsesforbundet sætter os ved forhandlingsbordet med arbejdsgiverorganisationer, er det med afsæt i såvel generelle som specifikke krav, som vi har samlet gennem medlemsundersøgelser og debatter .
Når vi udvælger kravene, spiller du en vigtig rolle – for det er dit og dine kollegers arbejdsliv, det handler om.
Indsamling, udvælgelse, og fremsættelse af krav udgør en væsentlig del af processen ved overenskomstforhandlinger. Det gælder ikke mindst i inddragelsen af medlemmerne, hvor deres ønsker og forventning til kravene vil blive debatteret og fremlagt.
Din rolle er at inddrage, involvere og engagere medlemmerne i denne proces, blandt andet ved at få formuleret og udvalgt medlemmernes krav samt ved at få synliggjort, hvorfor overenskomstforhandlingerne er vigtige for det enkelte medlem. .
Indledende medlemsundersøgelser – få dine kolleger med
Vi sætter normalt gang i overenskomstprocessen, et år før forhandlingerne starter. Det sker for eksempel gennem medlemsundersøgelser, hvor vi både kan spørge ind til klassiske overenskomstkrav såsom lønstigninger, kortere arbejdstid og bedre vilkår for småbørnsfamilier og seniorer, men også til mere tidsaktuelle tematikker.
Din opgave er at være med til, at så mange medlemmer som muligt svarer på spørgsmålene. Sørg også for at være til rådighed, når medlemmerne har opklarende spørgsmål.
Du er i den sammenhæng bindeleddet til Uddannelsesforbundet og sekretariatet. Og vi er selvfølgelig parate til at hjælpe med svar på spørgsmål om processen og om tekniske forhold ved overenskomstforhandlingerne.
Medlemsinddragelse skal sikre klarhed om krav
Medlemsundersøgelser følges ofte op af tiltag med at inddrage medlemmerne yderligere Det vil blandt andet være ved medlemsmøder, hvor de foreløbige krav er til debat.