Kan jeg selv bestemme, hvornår jeg vil holde ferie?
Det er ledelsen, der som udgangspunkt bestemmer, hvornår du og dine kolleger kan holde ferie. På Uddannelsesforbundets områder er ferien meget ofte planlagt for et helt år ad gangen. Og typisk i de perioder, hvor der er få eller ingen kursister eller elever at undervise.
Ledelsen skal varsle afholdelse af sommerferie på tre uger mindst tre måneder i forvejen. For øvrig ferie er varslingsfristen en måned.
Det er vigtigt at have helt klarhed over, hvad der er ferie, og hvad der for eksempel er 0-dage eller afspadsering.
Kan ledelsen ændre i allerede aftalt ferie?
Nej, der skal noget helt særligt til for at ændre i planlagt ferie, eller det kræver en aftale med den pågældende kollega. Ledelsen kan derfor ikke for eksempel ændre ferie til at være afspadsering i stedet for.
Kan jeg holde ferie som nyansat?
Hvis din kollega er nyansat, er det en god ide at tale med kollegaen om, hvordan ferie er planlagt på jeres arbejdsplads. Måske din kollega har noget ferie med sig fra sin tidligere arbejdsplads, som skal holdes, eller også når din kollega ikke at optjene nok ferie til den planlagte vinterferie. Her må du hjælpe din kollega til, at I får planlagt jer ud af situationen ved brug af afspadsering eller lignende. Det kan være, at der er mulighed for at aftale afholdelse af ferie på forskud.
Jeg har ikke optjent nok ferie, hvad gør jeg?
Har din kollega ikke optjent de betalte feriedage, som skal bruges til en given ferieperiode, kan din kollega vælge at holde ferie på forskud. Det kræver dog, at jeres ledelse godkender det, og at der laves en aftale om det.
Når din kollega bruger feriedage på forskud, vil feriesaldoen være i minus, indtil feriedagene er optjent igen. Hvis din kollega stopper i jobbet, mens feriesaldoen er i minus, har jeres arbejdsgiver ret til at modregne værdien i din kollegas løn.
Hvordan fungerer optjening af ferie?
I Danmark har vi samtidighedsferie, hvilket betyder, at man optjener ferie løbende. Helt præcist optjener man hver måned 2,08 feriedage, som man så kan bruge måneden efter.
Man optjener 25 feriedage om året, uanset om man er ansat fuldtid eller deltid. Ferien optjenes i løbet af ferieåret, der strækker sig over 12 måneder, fra den 1. september til den 31. august året efter.
Din kollega har dog mulighed for at bruge sine feriedage i hele ferieafholdelsesperioden, der strækker sig fra 1. september til 31. december året efter, det vil sige en periode på 16 måneder.
Hvad sker der, hvis jeg ikke får afholdt min optjente ferie?
Hvis en kollega har ferie til gode, når ferieafviklingsperioden nærmer sig sin udgang den 31. december, skal kollegaen tage stilling til, om vedkommende vil lægge mere ferie ind i kalenderen inden den 31. december, eller om der skal indgås en aftale med arbejdsgiveren om overførsel af ferien.
En aftale om overførsel af ferie betyder, at din kollega får mulighed for at afholde dagene på et senere tidspunkt. Den skal være indgået senest den 31. december.
Indgår kollega og ledelse ikke en aftale om overførsel af ikke-afholdt ferie, bliver feriedagene automatisk udbetalt på den anden side af nytår.
Er din kollega ”feriehindret” på grund af barsel eller sygdom, så gælder der andre regler.
Jeg skal på barsel. Hvad gør jeg med min ferie?
Hvis din kollega skal på barselsorlov, kan det være svært at nå at afholde al ferie. Den ferie, der er tilbage, vil blive overført til afholdelse på et senere tidspunkt.
Jeg var syg op til ferien, skal jeg stadig holde ferie?
Hvis din kollega bliver syg, inden ferien starter (regnes fra det tidspunkt, hvor arbejdstiden normalt ville være begyndt), har din kollega ret til at udskyde ferien. Det er vigtigt, at din kollega får sygemeldt sig korrekt efter de regler, der gælder på jeres arbejdsplads.
Jeg fik ferien ødelagt af sygdom. Kan jeg få ny ferie som erstatning?
For at have ret til erstatningsferie skal din kollega huske at sygemelde sig efter jeres procedurer på arbejdspladsen. Er jeres arbejdsplads lukket, så må kollegaen lægge besked på telefonsvarer, sende en sms eller mail, så der er dokumentation for sygemeldingen. Det er vigtigt, at man ikke blot sender sygemeldingen efter ferien. Man kan først få erstatningsferie fra den dag, sygemeldingen er sendt.
Der er en karensperiode på fem dage i et optjeningsår. Det betyder, at de første fem dages sygdom under ferie ikke er dækket, resterende sygedage vil man kunne få erstatningsferie for.
Jeg skal på pension. Hvad sker der med min ferie?
Hvis din kollega går på pension (ikke efterløn), skal al tilgodehavende ferie og feriefridage udbetales direkte med den sidste lønudbetaling.