En syg kollega kan også blive bedt om at få udarbejdet en mulighedserklæring. Det kan både være under et sygeforløb og i kølvandet på en periode, hvor medarbejderen har været sygemeldt mange gange i træk.
Formålet med en mulighedserklæring er at sørge for, at den ansatte ikke mister jobbet.
Erklæringen skal afgives på en godkendt blanket.
Se og hent mulighedserklæringen her
Mulighedserklæringen er særlig brugbar ved:
-
Delvis sygemelding, hvor den ansatte skal vende gradvis tilbage til sit job.
-
Længerevarende sygefravær på grund af stress.
-
Længerevarende sygefravær på grund af hospitalsindlæggelse og operation.
-
Graviditetsbetinget fravær.
-
Hyppigt sygefravær med rod i helbredsproblemer.
-
Hyppigt sygefravær med uklar årsag.
Formålet med en mulighedserklæring er at vurdere, om kollegaen trods sin sygdom kan udføre nogle af sine oprindelige arbejdsopgaver, hvis der for eksempel planlægges en langsom optrapning eller tages nogle skånehensyn.
Ønsker arbejdsgiver at få lavet en mulighedserklæring vil den sygemeldte blive indkaldt til en samtale om erklæringen. Vi anbefaler, at du deltager i samtalen som bisidder, hvis din kollega ønsker det.
Din kollega skal indkaldes med et rimeligt varsel - det kan være en dag, men i princippet også samme dag, hvis medarbejderen er på job.
Din kollega har pligt til at møde op, hvis sygdommen tillader det. Samtalen kan dog også foregå på telefon, hvis det er nødvendigt.
På mødet udfylder arbejdsgiver og den sygemeldte kollega sammen de første seks punkter i erklæringen. Egen læge udfylder resten og giver sin lægefaglige vurdering.
Udover de punkter, som udfyldes på mødet om mulighedserklæringen, skal den sygemeldtes læge også udfylde en del af erklæringen. Vær opmærksom på, at arbejdsgiver skal opsætte en rimelig frist for, hvornår lægen skal have sendt svar retur. Et rimeligt varsel kan for eksempel være 14 dage, men det vil altid bero på en vurdering i den konkrete sag.
Ligesom friattesten skal også mulighedserklæringen betales af arbejdsgiveren.