Resultater ved OK24 - private almene

Efter forhandlinger i juni landede Uddannelsesforbundet en aftale om fornyelse af en række almene virksomhedsoverenskomster. Læs om resultaterne herunder.

OK24 godkendt 

Den 28. august godkendte Uddannelsesforbundets hovedbestyrelse resultatet af forhandlingerne efter dialog med tillidsrepræsentanter og medlemmer. Dermed er de nye overenskomster nu godkendt og trådt i kraft.

Overenskomst/aftaleperiode

Der er aftalt en toårig overenskomstperiode, som løber fra 1. april 2024 til 31. marts 2026.

Lønstigninger

Den samlede ramme for perioden udgør 8,40 procent og udmøntes således:

1. april 2024 – generel lønstigning

5,89 procent

1. april 2025 – generel lønstigning

1,27 procent

1. april 2025 – skøn fra reguleringsordningen

0,04 procent

1. april 2025 – andre formål*

1,00 procent

1. november 2025

0,20 procent

* Anvendes blandt andet til ændring af lønstruktur, ATP-stigning, barselsforbedring

Ændring af lønstruktur

Der er aftalt en ændring af lønstrukturen pr. 1. april 2025, så de fem statslige skalatrin ændres til fem grundlønstrin. Det faste tillæg på for nuværende 16.463 kr. pr. år lægges ind i grundlønstrinnene.

Der har frem til ændringen været et stedtillæg, der varierer i størrelsen, alt efter hvor i landet arbejdspladsen ligger. Dette gøres der op med. Virksomheder, der hidtil har været i stedtillægsområde II, III og IV, hæves alle til IV. Og Virksomheder, der hidtil har været i stedtillægsområde V og VI, hæves alle til VI. Da stedtillægget ikke er pensionsgivende, betyder ændringerne også, at hele lønnen fra 1. april 2025 er pensionsgivende.

Virksomheder i stedtillægsområde II, III samt IV – det omfatter AOF Center Midtjylland, AOF Center Sjælland, AOF Region Nordjylland, Daghøjskolen Randers, LOF Midtjylland, Minihøjskolen, AOF Center Odense, AOF Center Sydjylland, Daghøjskolen Sydvestjylland, Sind Daghøjskole, AOF Center Roskilde, Byhøjskolen, Daghøjskolen Gimle, FOF Aarhus, FO-Aarhus og Kompetencehuset – har fra 1. april 2025 følgende årlige løntrin i 31.3.12-niveau:

  • Trin 1. 321.860 kr.
  • Trin 2. 331.165 kr.
  • Trin 3. 345.772 kr.
  • Trin 4. 356.201 kr.
  • Trin 5. 372.499 kr.

Virksomheder i stedtillægsområde V og VI – det omfatter AOF Center Storkøbenhavn, AFUK’s Daghøjskole, Daghøjskolen Vera, KBH Film og Fotoskole, Kursustrappen Frederiksberg, Københavns Akademi for musik, dansk og teater, LOF Øresund, Projekt Indvandrerkvinders Daghøjskole og Voksenskolen – har fra 1. april 2025 følgende årlige løntrin i 31.3.12-niveau:

  • Trin 1. 328.462 kr.
  • Trin 2. 336.852 kr.
  • Trin 3. 349.868 kr.
  • Trin 4. 359.134 kr.
  • Trin 5. 373.290 kr.

Lønningerne bliver fortsat reguleret med den statslige reguleringsprocent, så lønnen fortsat følger samme generelle lønstigninger som for statsligt ansatte.

Lokallønspuljer

Det er aftalt, at lokallønspuljerne på de enkelte virksomheder forhøjes med forskellige beløb afhængigt af, hvad omkostningen ved ændringen af lønstrukturen har været for den enkelte virksomhed.

Ændringen af lokallønspuljerne sker pr. 1. april 2025 med følgende beløb:

For virksomheder i stedtillægsområde III – det omfatter AOF Center Odense, AOF Center Sydjylland, Daghøjskolen Sydvestjylland og Sind Daghøjskole – forhøjes lokallønspuljen med 1.608,98 kr. pr. årsværk i årligt grundbeløb (31.3.12-niveau).

For virksomheder i stedtillægsområde IV – det omfatter AOF Center Roskilde, Byhøjskolen, Daghøjskolen Gimle, FOF Aarhus, FO-Aarhus og Kompetencehuset – forhøjes lokallønspuljen med 2.753,67 kr. pr. årsværk i årligt grundbeløb (31.3.12-niveau).

For virksomheder i stedtillægsområde V – det omfatter LOF Øresund – forhøjes lokallønspuljen med 1.160,48 kr. pr. årsværk i årligt grundbeløb (31.3.12-niveau).

For virksomheder i stedtillægsområde VI – det omfatter AOF Center Storkøbenhavn, AFUK’s Daghøjskole, Daghøjskolen Vera, KBH Film og Fotoskole, Kursustrappen Frederiksberg, Københavns Akademi for musik, dans og teater, Projekt Indvandrerkvinders Daghøjskole og Voksenskolen – forhøjes lokallønspuljen med 2.303,68 kr. pr. årsværk i årligt grundbeløb (31.3.12-niveau).

ATP-forbedring

ATP-indbetalingen hæves med 13 kr. pr. måned.

Familiemæssigt fravær og barsel

Fra den 1. april 2024 øges lønretten til fædre og medmødre med tre uger. Dermed er far/medmor sikret løn under den øremærkede del af orloven, men er derudover også ligestillet med mødre i forældreorloven. 

Ændringen sker for forældre til børn, der er født 1. april 2024 eller senere.

Forudsat at barselslovens dagpengeret udvides som forventet, får flerlingeforældre (to eller flere børn ved samme fødsel) 13 ugers ekstra lønret.

Endelig får soloforældre (børn, der kun har en forælder) ti ugers ekstra lønret, og en forælder, der mister barnets anden forælder, får ret til at indtræde i den afdøde forælders resterende lønret.

De aftalte ændringer gælder også for adoptanter.

Arbejdstid

Det er aftalt, at fra 1. april 2025 eller første normperiode derefter sænkes grænsen for hvor mange undertimer, der kan overføres fra en normperiode til den følgende fra 200 timer til 150 timer, fortsat i forholdet 1:0,75.

Kompetenceudvikling

Det er aftalt, at fra 1. april 2025 eller første normperiode derefter sker der en ændring for ansatte med en beskæftigelsesgrad under 50 procent, så retten og pligten til uddannelse ændres fra 37 timer pr. normperiode, til at retten svarer til deres beskæftigelsesgrad.

TR-vilkår

For tillidsrepræsentanter er der aftalt en række nye tiltag:

  • Fra 1. april 2024 har tillidsrepræsentanten mulighed for at mødes med nyansatte medarbejdere, og det kan ske i arbejdstiden. Mødet med den nyansatte medarbejder kan for eksempel planlægges som en del af et introduktionsprogram.
  • Fra 1. april 2024 er det aftalt, at tillidsrepræsentanten og ledelsen løbende – og normalt mindst én gang om året – skal drøfte behovet for at justere tillidsrepræsentantens sædvanlige opgaver med henblik på at sikre, at tillidsrepræsentanten har den nødvendige og tilstrækkelige tid til at varetage sit hverv.
  • Fra 1. april 2025 er det aftalt, at på virksomheder, der er placeret på flere geografisk spredte lokaliteter, eller hvor antallet af medarbejdere i en medarbejdergruppe er større end 100, er der pligt til at optage forhandling med henblik på at indgå en aftale om tillidsrepræsentantstrukturen, herunder antallet af tillidsrepræsentanter pr. medarbejdergruppe. Forhandlingen fordrer, at én af parterne anmoder herom.

Informationsmøde afholdt

I august har vi holdt et informationsmøde, hvor vi gennemgik forligets resultater. Havde du ikke mulighed for at deltage, kan du spørge din TR eller kolleger, hvad der blev fortalt på mødet. 

Krav inden forhandlingerne

Du kan herunder læse, hvilke krav der blev udvekslet med arbejdsgiverne op til forhandlingerne.

Uddannelsesforbundets kravArbejdsgivernes krav