Oplever du at være udbrændt?

Hvis du har en følelse af at være helt udbrændt, er det vigtigt, at du tager følelsen alvorligt. Læs her, hvilke signaler du skal holde øje med.

Lyder de symptomer og den beskrivelse af udbrændthed, som du kan læse herunder, genkendeligt, står vi hos Uddannelsesforbundet klar til at rådgive og støtte dig.  

Vores uddannede socialrådgivere og stressvejledere kan hjælpe dig med at få overblik over din situation, og hvad du kan gøre. 

Er du i tvivl, om du er udbrændt? 

Udbrændthed er en særlig form for langvarig stress relateret til dit job. Det er vigtigt, at du kender signalerne.  

Udbrændthed findes inden for alle typer job, men er hyppigere ved arbejde med en følelsesmæssig eller social kontakt med andre mennesker. Som underviser og vejleder er det derfor ekstra vigtigt, at du er opmærksom på eventuelle symptomer. 

Kontakt din læge, hvis du oplever tegn på udbrændthed. Lægen kan undersøge, om symptomerne skyldes stress, om de kan være tegn på fysisk sygdom eller depression, eller om du er udbrændt.  

I Uddannelsesforbundet står vi også klar til at hjælpe dig.  

Læs mere i artiklen: Føler du dig stresset? 

Føler du dig udbrændt?

Udbrændthed: Sådan kan et forløb fra engagement til apati se ud 

Engagement 

Du er engageret og betragter dit arbejde som meningsfuldt. Du yder en ihærdig indsats og opnår gode resultater.  

Tvivl 

Du begynder at opleve, at det er sværere end ventet at nå de resultater, du håbede på. De dårlige resultater fylder mere end de gode, og det hjemsøger dig. Måske har du konflikter med ledelsen om mål og kvalitet. 
Måske bliver du på dette stadie og tilpasser dig. Måske vender engagementet tilbage på grund af nye resultater, flere ressourcer eller støtte til at justere mål og krav i jobbet. Måske går din tvivl over i frustration. 

Frustration 

Du begynder at føle dig magtesløs. Du føler dig udmattet, prøver at spare på din energi og skrue ned for kontakt udadtil. Det er muligt, at du får fysiske symptomer og føler dig mislykket, isoleret, nedstemt og pessimistisk. 

Meningsløshed og tilbagetrækning 

Du har definitivt opgivet håbet om at nå dine mål og orker ikke at prøve at tilpasse målene til et mere realistisk niveau. Du er resigneret og præget af en følelse af meningsløshed. Du skruer endnu mere ned for kontakten udadtil. 

Apati og kynisme 

På det sidste stadium er du præget af apati og kynisme. Hverken arbejdet eller din indsats giver dig værdi eller mening, og du lægger følelsesmæssig afstand til arbejdet.