Fagbevægelsen samler ind til mad og værnemidler til kenyanske arbejdere

Uddannelsesforbundet støtter indsamlingen til kenyanske arbejdere og deres familier, som mangler værnemidler og mad på bordet under coronakrisen. Indsamlingen skal også styrke den lokale fagbevægelse, for i krisetider er der brug for stærke organisationer til at tale arbejdernes sag.

I Danmark har vi et veludbygget socialt sikkerhedsnet, der griber, når krisen rammer. Men i de fleste udviklingslande, må man klare sig selv, når man bliver syg eller arbejdsløs. 

-Derfor lancerer vi nu en indsamling, der skal hjælpe nogle af de mennesker, der er hårdest ramt af coronakrisen i Kenya. Mennesker, der både mangler mad og værnemidler, og som lige nu ikke kan forsørge deres familier, siger Bente Sorgenfrey formand for Ulandssekretariatet og næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH.

Indsamlingen skal sikre måltider til 200.000 fyrede arbejdere i slummen og værnemidler til 50.000 sundheds- og sikkerhedsarbejdere.

-Coronakrisen har ramt arbejdsmarkederne hårdt fra nord til syd, og millioner af mennesker verden over har mistet deres job eller er blevet sendt hjem. Men krisen har også understreget vigtigheden af høj faglighed og uddannelse. For med det i bagagen, så bliver det nemmere at finde et nyt job – i hvert fald her i Danmark, siger Hanne Pontoppidan, der ud over at være formand i Uddannelsesforbundet også er bestyrelsesmedlem i Ulandssekretariatet.

-I udviklingslandene får man sjældent lejlighed til selv at vælge sin vej i livet. Man lærer måske et håndværk fra sin far, men man får ikke papir på det, og man er overladt til at finde job fra dag til dag. Og det er selvsagt svært, når samfundet er lukket ned. Derfor går rigtig mange mennesker i blandt andet Kenya lige nu sultne i seng. Når de ikke tjener nogen penge, kan de ikke købe mad. Derfor bakker vi i Uddannelsesforbundet op om fagbevægelsens indsamling

Takker for danske fagforeningers bidrag

Ulandssekretariatets partner i Kenya, hovedorganisationen COTU, der blandt andet repræsenterer offentligt ansatte, lærere og sygeplejersker, er allerede gået i gang med at dele fødevarer og værnemidler ud takket være Ulandssekretariatets indsamling. Og bidragene fra blandt andet danske lønmodtagere vækker glæde, fortæller Francis Atwoli, formand for COTU: 

-Det her er en global pandemi, og selvom vores kolleger i Danmark selv oplever udfordringer på grund af corona, har de stadig overskud til at tænke på kenyanske arbejdere. Det er meget rørende. 

Vil sikre stærk kenyansk fagbevægelse – også efter corona

Ulandssekretariatet har igennem flere år samarbejdet med COTU om at styrke organisationens forhandlingsteknik, så den i højere grad bliver inviteret med til forhandlingsbordet sammen med Kenyas regering og repræsentanter fra arbejdsgiversiden. 

Det er blandt andet på det grundlag, at COTU her i coronatiden er i dialog med regeringen og arbejdsgiverne gennem trepartsforhandlinger, hvor fokus blandt andet er på at skabe ordentlige sociale sikkerhedsnet og rimelige forhold for hjemsendte medarbejdere, herunder betalt sygeorlov og løn under hjemsendelsen. 

-Vi kan være stolte over, at den danske model tjener som inspiration langt væk fra vores egne breddegrader. For de kenyanske lønmodtagere har i den grad brug for, at der er nogen, der taler deres sag – nu mere end nogensinde. Jeg ved, at mange danske lønmodtagere også har det svært for tiden. Men hvis man har økonomisk overskud til det, opfordrer jeg til at give et beløb til arbejderne i Kenya, siger Bente Sorgenfrey.