Derfor er jeg medlem

Der er mange gode grunde til at være medlem af Uddannelsesforbundet. Her sætter en række medlemmer ord på, hvad der gjorde udslaget for dem.
"Når jeg bliver ringet op af en af de gule fagforeninger, spørger jeg dem altid: ”Hvad ved I om rettetillæg? Overtid for aftenundervisning?” Og øh bøh…, svarer de. Og så er det let at lukke samtalen der."
Louise Willemoes Poulsen

Jeg har taget jer for overenskomsten

”Jeg blev medlem, da jeg startede som helt ny i branchen i 2013. Det var lige efter lærerlockouten, og jeg kunne se, at der var noget at kæmpe for. Men jeg fandt også ud af, at det gav mig 2.500 kroner mere om måneden. For da I gennemlæste min kontrakt, viste det sig, at jeg havde ét års mere erhvervserfaring, end der stod, så jeg steg lige et løntrin mere”.

”Vi var i udbud i 2017. Man ville overdrage os fra en virksomhed med overenskomst til en anden uden. A2B. Det ville blandt andet betyde en lønnedgang og ganske andre vilkår. Der kæmpede Uddannelsesforbundet for os og sørgede for, at udbuddet blev omstødt. Det pressede A2B til at få en overenskomst. Så da de igen bød og vandt udbuddet, havde de overenskomst. Jeg vil mene, at vi er blevet en bedre virksomhed af at have overenskomst."

”Jeg synes, at er værd at råbe hurra for, at man får lavet ordnede forhold på området, og at I har den faglige ekspertise i forhold til, hvad jeg har ret til. Når jeg bliver ringet op af en af de gule fagforeninger, spørger jeg dem altid: ”Hvad ved I om rettetillæg? Overtid for aftenundervisning?” Og øh bøh…, svarer de. Og så er det let at lukke samtalen der”.

Louise Willemoes Poulsen

Sproglærer på A2B Sprogcenter Tønder

"Der er noget tryghed i det. Man er ligesom en del af noget."
Patrick Kofoed Pedersen

Det er naturligt for mig at være medlem

”Da jeg startede som lærer, var tillidsrepræsentanten på skolen ret hurtig. Han fortalte, at i specialklasserne var man medlem af Uddannelsesforbundet. Derfor var der ikke så mange tanker bag – jeg fulgte bare rådet om at følge de andre fra arbejdspladsen”.

”I dag er det naturligt for mig at være medlem af en fagforening. Men da jeg startede, var jeg kun 24 år og med nyt arbejde. Jeg havde for første gang fået voksenløn, og det var mange penge hver måned til fagforening og a-kasse. Så jeg tænkte, hvad jeg egentlig fik ud af det? Og det, tror jeg, mange unge overvejer. Men der er noget tryghed i det. Man er ligesom en del af noget”.

”Der har været episoder i de fire år, hvor jeg nu har været medlem, hvor jeg har haft brug for fagforeningen. Men der har jeg gået til tillidsrepræsentanten her på skolen, og han har været med ind over og med til møderne med ledelsen. Jeg har vidst, hvem jeg kunne spørge, og hvis han ikke kunne svare, gik han videre med det og fandt ud af det”.

Patrick Kofoed Pedersen

Matematiklærer på Dagskolen 10. X i ungdomsskolen

"Jeg havde meget brug for en juridisk faglig sparringspartner – og en psykologisk og følelsesmæssig støtte, for jeg var nogle gange meget ked af det. Det fik jeg i Uddannelsesforbundet. Konsulenten var virkelig god til at lytte, rumme og hjælpe mig."
Susanne Birk

Jeg blev lyttet til og hjulpet

”Jeg var glad for at være medlem, da jeg havnede i en meget frustrerende situation under corona. Jeg blev smittet med Covid-19 på min arbejdsplads og havde mange senfølger. Men jobcentret erklærede mig pludselig for rask under min sygemelding”.

”I sådan en situation kan man ikke selv gennemskue, hvad der er op og ned – samtidig med, at man er voldsomt presset på økonomi og job." 

"Jeg havde meget brug for en juridisk faglig sparringspartner – og en psykologisk og følelsesmæssig støtte, for jeg var nogle gange meget ked af det. Det fik jeg i Uddannelsesforbundet. Konsulenten var virkelig god til at lytte, rumme og hjælpe mig.”

”Men jeg synes også, at fagforeningen har en stor berettigelse i de her år, hvor arbejdsmarkedet forandrer sig meget, og hvor mange går fra fastansættelser til mere projektagtige ansættelser. Også det har nogle konsekvenser, som man slet ikke kan gennemskue som almindelig borger”.

Susanne Birk

Uddannelseskonsulent i Erhvervsafdelingen på Thy Mors HF & VUC

"Jeg har brugt mine TR’er på skolen en enkelt gang. Og det virkede. Jeg er ret godt tilfreds med Uddannelsesforbundet"
Peter Helbo Larsen

Jeg er medlem, hvis der skulle komme en ny konflikt

”Jeg blev medlem, fordi vi har en god lokalforening. Men jeg er også medlem, hvis der igen skulle opstå en lærerkonflikt som i 2013”.

”Jeg har brugt mine TR’er på skolen en enkelt gang. Og det virkede. Jeg er ret godt tilfreds med Uddannelsesforbundet, men det er vigtigt, at tillidsrepræsentanterne er meget ude i afdelingerne og synlige – også i forhold til information om, hvad der sker i fagforeningen”.

”Der er mange gode artikler i jeres blad. Jeg kunne godt ønske mig mere fra erhvervsskolesektoren. Men når der er noget, synes jeg, det er ret godt. For eksempel en artikel, hvor en lærer gav gode råd til inklusion og elever med diagnoser."

"Det er noget, erhvervsskolesektoren generelt skal fokusere meget mere på – måske også have uddannelse i det. Mange lærere har svært ved at forstå, hvordan de skal forstå eleverne – specielt dem med diagnoser”.

 

Peter Helbo Larsen

Faglærer og pædagogisk vejleder på Roskilde Tekniske Skole