Kvalificering af matematikvejledningen
Dalum Landbrugsskole
Landbrugsvej 65
5260 Odense S
Som underviser indenfor voksenundervisningen møder man ofte elever og kursister med manglende matematiske færdigheder. De manglende færdigheder vil for mange være en barriere for at deltage i mere uddannelse og på sigt møde arbejdsmarkedets behov for kompetencer.
Det er vanskeligt entydigt at identificere baggrunden for de manglende færdigheder i matematik, da der ofte er tale om en kompleks problemstilling. Dette medfører, at underviser og elev oplever vanskeligheder i forhold til at tilbyde og modtage relevant og målrettet undervisning, der tager udgangspunkt i den enkelte elevs (manglende) forudsætninger.
Formål:
Kursusrækken sigter mod at give kursusdeltagerne og institutionerne kompetencer inden for områdets matematikvanskeligheder, således at deltagerne efter endt kursus kan beskrive og afgrænse elevers matematikvanskeligheder og iværksætte relevante undervisningstiltag rettet mod elever eller kursister, der er udfordret i matematik.
Målgruppe:
Kurset henvender sig til alle med interesse for vejledning og undervisning af elever eller kursister, der er udfordret i forhold til matematisk tænkning og arbejde.
Indhold:
Kursusrækken løber over 4 dagskurser (kl. 09.00 - 16.00).
Den 23. - 24. januar 2024 på Dalum Landbrugsskole
Den 29. februar 2024 på HF og VUC Start i Slagelse
Den 18. marts 2024 på Th. Langs HF og VUC, Hostrupsgade 48-56, 8600 Silkeborg
1. Kursusgang: Matematikvanskeligheder og dyskalkuli
På denne kursusdag introduceres og afgrænses begreberne matematikvanskeligheder og dyskalkuli, og der gives en kort introduktion til forskningen inden for området.
I løbet af dagen vil deltagerne blive præsenteret for cases, hvor man på baggrund af en fælles forståelse for området kvalificeres til at afgøre baggrunden for beskrevne og oplevede vanskeligheder.
2. Kursusgang: Matematik og kognition
Denne kursusdag beskriver, hvilke kognitive forhold, der har betydning for matematisk arbejde og tænkning - herunder primært forhold omkring arbejdshukommelse, læsning og sprog.
3. Kursusgang: Udregning og beskrivelse af matematikvanskeligheder
På denne kursusdag arbejdes med test, screening og udredning af matematikvanskeligheder.
Kursusdeltagerne præsenteres for forskellige testværktøjer og udarbejder på baggrund af dagens oplæg testmateriale rettet mod egen elevgruppe.
I løbet af dagen præsenteres endvidere en model til brug for ansøgning af SPS-støtte.
4. Kursusgang: Støtte og undervisning
På denne kursusdag arbejdes med undervisningstiltag specifikt rettet mod elever med massive matematikvanskeligheder.
Form:
Kursusrækken planlægges som en kombination af teori og praksis med afsæt i deltagernes egne erfaringer, praksis og behov. Indholdet på de enkelte kursusdage vil veksle mellem teoretiske oplæg samt øvelser og aktiviteter, hvor deltagerne afprøver og udvikler materialer til brug for egen praksis.
Der vil til hver kursusgang blive udleveret relevant litteratur, hvor deltagerne efter behov kan finde yderligere inspiration til det videre arbejde.
Det er ikke en forudsætning for deltagelse i kursusrækken, at den udleverede litteratur læses.
Kursusleder og oplægsholder:
Henrik Skovhus
Kognitivt Centrum Danmark.
Se evt, www.kc-dk.dk for yderligere information
Priser:
- Medlemmer af Sammenslutningen: 4.000 kr.
- Øvrige medlemmer af forbundet: 6.000 kr.
- Andre: 8.000 kr.
Priser er inkl. forplejning alle dage samt overnatning på Dalum Landbrugsskole ved behov.